Bästa vinet till festivalen

Bästa vinet till festivalen

Sommar, sol, musik, vänner och god dryck är en vinnande kombination. Många festivaler serverar öl och cider, men många önskar att de tog med sig en (eller flera!) flaskor gott vin istället. Här kan du läsa mer om vilket vin du bör satsa på till sommarens festivaler.

Mousserande viner

Bubbel är ett säkert kort om du och dina vänner vill komma i rätt stämning. Mousserande viner, framför allt Champagne, är synonymt med firande och festligheter. Det finns även många mer plånboksvänliga bubbel, exempelvis italienska Prosecco eller spanska Cava. Franska mousserande viner som tillverkas utanför regionen Champagne kallas för Crémant och de är vanligtvis också något billigare. Hos Vinoteket hittar du ett stort utbud av mousserande viner i alla prisklasser. Här finns det även ekologiskt certifierat bubbel. Om du vill prova på olika sorter kan du med fördel välja “Bubbelboxen!” som är en låda med sex mousserande viner från hela världen. Flaskorna är noggrant utvalda av Vinotekets vinscouter och du kommer garanterat prova viner som du vanligtvis inte skulle hitta själv.

Roséviner

Få viner är så starkt förknippade med sommar som det älskade rosévinet vilket gör det till ett utmärkt festivalvin. Svenskar älskar detta rosa vin och konsumtionen har ökat kraftigt det senaste decenniet. I Sverige dricks cirka femton miljoner liter rosévin varje år och majoriteten av dessa dricks på sommaren. Förr ansågs det vara en billig kompromiss av rött och vitt vin, men idag vet vi bättre. Rosévin tillverkas av blå druvor, men skalet är endast kvar en kort tid under jäsningsprocessen vilket ger den karaktäristiska rosa färgen. Rosévin tillverkas över hela världen i olika stilar och smaker som jordgubb, citrus och rabarber är vanligt förekommande. Hos Vinoteket hittar du flera olika vinlådor med roséviner från hela världen, inklusive den klassiska roséregionen Provence i södra Frankrike.