Bråvallafestivalen i Norrköping

Bråvallafestivalen i Norrköping

År 2013 var ett speciellt år för festivalsverige. Från ingenstans kom uppstickaren Bråvallafestivalen, med FKP Scorpio som arrangör, och skakade om rejält. Festivalen gick tidigt ut med stora bokningar och blev snabbt riktigt hajpad. Första året slog de svenskt besöksrekord med över 50 000 besökare, något som ingen trodde att en helt ny festival skulle lyckas med. Efter en sådan kanonstart var succén såklart ett faktum, och festivalen räknades helt plötsligt till ett måste att besöka för så väl festivalveteraner som helt nya festivalbesökare.

Bokade de största direkt

När andra festivaler har jobbat sig uppåt långsamt så såg FKP Scorpio till att göra det motsatta direkt. Istället för att börja med några tusen biljetter och lokala band så räknade de med nytt svenskt rekord och bokade band som Rammstein, Aviicii, Macklemore och Green Day. De lade dessutom stort fokus på marknadsföring, och redan ett halvår innan premiären var Bråvalla festivalnamnet på allas läppar.

Hotat av skandaler

Bråvalla har varit bland de största under alla fem upplagor som hittills varit. Men de har drabbats av problem som många andra festivaler har sluppit undan. Det höga besökarantalet tillsammans med de stora åldersskillnaderna på besökarna har ställt till med flera problem. Bråvalla har under de senaste åren fått in flera anmälningar om våldtäkter och sexuella övergrepp. Flera av dessa ska ha skett i publikhavet under konserterna. Problemet uppmärksammades redan 2015, och festivalledningen gjorde då ett uttalande om att de skulle försöka åtgärda problemet och höja säkerheten. Trots detta återstod problemet, men under 2017 års upplaga togs det dock på allvar. Efter flera anmälda våldtäkter gick ledningen ut med att det inte blir någon festival 2018.

Ny festival utan män

Efter nyheten om att Bråvallafestivalen ställer in 2018 på grund av sexuella övergrepp blev det stora reaktioner. Många besökare var besvikna på festivalarrangörerna, och andra på förövarna som förstört festivalen för alla. Samtidigt började det pratas om att en ny festival ska startas av en grupp kvinnor och ickebinära. Den nya festivalen har ännu inget namn, men den kommer endast acceptera kvinnor och ickebinära som besökare. Männen får alltså stå utanför festivalen tills någon kommer upp med en lösning för att sexuella övergrepp och våld inte längre ska behöva vara en faktor på svenska festivaler. Om Bråvallafestivalen återkommer med en lösning på problemen till 2019 återstår att se.