Coachella

Coachella

Coachella är en årligt återkommande musikfestival i Indio i Kalifornien. Dess fulla namn är Coachella Valley Music and Arts Festival, men i folkmun kallas den kort och gott för Coachella. Festivalen anordnades för första gången år 1999, och hade redan från början en stor publik: 25 000 besökare kom för att se band som The Chemical Brothers och Rage Against the Machine. Trots det gick dock festivalen inte med vinst – faktum är att den knappt drog in tillräckligt mycket pengar för att gå jämnt upp. Sannolikt var det en stor bidragande orsak till att festivalen inte anordnades året därefter, även om den också dragits med andra problem som att man inte tilläts campa på festivalområdet. År 2001 försökte man dock igen, och flyttade då festivalen till april för att undvika den starka värmen under sensommaren. Det gick bättre detta år, och festivalen arrangerades igen år 2002. Detta år blev ett slags genombrott, då de fick ganska stora dragplåster som Björk, Oasis och ett återförenat Siouxsie & the Banshees på sina scener. Det gjorde att man året därefter kunde få riktigt stora band som Red Hot Chili Peppers och Beastie Boys på sin agenda, vilket etablerade Coachella som en av de stora, självklara festivalerna varje år.

Något som är speciellt med just Coachella är den breda variation på musikstilar som finns representerade bland festivalens artister. Genom åren har genrer som rock, hiphop och elektronisk musik samsats om scenerna på festivalen – genrer som vanligtvis delas upp i genrespecifika festivaler. Coachella blir på det sättet en stor smältgryta för många olika kulturer och grupper.

Förutom musiken har Coachella blivit känd för det särskilda mode som de flesta besökarna bär. Festivalmode har ju numera blivit något av ett fenomen, och är tydligt inspirerat av hippiemodet under exempelvis Woodstock-festivalen. Klassiska plagg som kan ses på Coachella och andra sommarfestivaler är jeansshorts, toppar med fransar eller batikmönster, runda solglasögon och blomsterkransar till håret. Om du själv ska på en festival i sommar, och vill passa in i mängden, ska du gå in på Outletsverige. Där hittar du ett stort utbud av kläder i en mängd olika stilar, så att du kan hitta din bästa festivaloutfit. Dessutom kan du köpa kläderna till bra priser.