Dans i fokus på Emmabodafestivalen

Dans i fokus på Emmabodafestivalen

En indiepopfestival som senare har blivit till en techno- och dansfestival, så beskriver man bäst Emmabodafestivalen. Festivalen har hållits årligen i de småländska skogarna sedan 1988, och är alltså en av Sveriges äldsta festivaler. Den har hängt med sedan 90-talets indiepop, till den lättare popen och dansmusiken på 00-talet och är nu en perfekt techno- och ravefestival. Besökarna är i alla åldrar och de senaste åren har den dragit till sig ca 13 000 besökare/år. Men att expandera ytterligare är ingenting festivalen verkar ha planer på.

Hotas av nedläggning

Än så länge står inget fast, men det ryktas om att Emmabodafestivalen 2017 kan ha varit den sista. Enligt arrangörerna är det ett odramatiskt beslut som grundar sig i att det helt enkelt är dags. Efter 30 år vill de åt olika håll med festivalen och har därför funderingar på att låta den gå i graven med värdigheten i behåll. Men än så länge är ingenting bestämt, och det är inte omöjligt att det kommer minst en avslutande festival. En av spekulationerna kring varför de funderar på att lägga ner är de stora narkotikaproblemen festivalen har brottats med.

Språngbräda för många svenska artister

Flera av de svenska popband som blivit riktigt stora har börjat sin karriär på Emmabodafestivalen. Bland annat har Broder Daniel, The Ark, Popsicle och Bob Hund spelat här under tidigt nittiotal. När de under 2010-talet gick över till mer elektronisk musik har några av de största artisterna varit Infected Mushroom, Skrillex, Crystal Castles och Benny Benassi. De senaste åren har de även slängt in ett nostalgi-wildcard varje år för att förgylla besökarnas upplevelse. Bland annat har Vengaboys sammanstrålat på scen, Günther and the sunshine girls har rivit av sina största hits, och Basshunter har spelat sin sommarplåga “Boten Anna” på den största scenen.