Festivaler som gått i graven

Festivaler som gått i graven

Sveriges musikfestivaler har kommit och gått under flera årtionden. Varje år kämpar flera stora festivaler för att boka de bästa banden och därmed kunna locka så stor publik som möjligt. Trots att många festivaler är nischade inom en viss genre lyckas många locka till sig en bred variation av besökare. Genom att boka stora namn och sprida ett bra rykte om stämningen på festivalen har många jobbat sig upp fort till att bli en av de största festivalerna i Sverige. Men trenden vänder snabbt, och vissa som toppat besökslistan ena året har tvingats lägga ner för alltid redan året därpå.

Festivalen som satte Sverige på kartan

En av Sveriges mest seglivade festivaler var Hultsfredsfestivalen. Redan 1982 drog den första upplagan igång som en av Sveriges första festivaler. Några år senare sågs den som en etablerad rockfestival och har sedan fortsatt i samma spår. Den hade sin peak 2005 med nästan 32 000 besökare. Då stod bland annat Marilyn Manson och Snoop Dog på listan, och Hultsfredsfestivalen hade blivit Sveriges största pop- och rockfestival. År 2013 gick festivalen tyvärr i konkurs då de fått kraftig konkurrens från andra festivaler. Den har sedan återuppstått i mycket mindre format, under namnet This is Hultsfred. Även efterträdaren ligger nu på is efter tre års festivaler med ett tusental besökare varje år.

Synthfestivalen i Arvika

Arvikafestivalen var Sveriges största synthfestival. De lockade årligen till sig över 15 000 besökare under åren 1992 – 2010. Här samlades varje år människor med så kallad alternativ stil. Majoriteten var synthare, gothare, poppare eller punkrockare. Arvikafestivalen var en chans att få se sina favoritband live, umgås med likasinnade och få visa upp sig på bästa sätt. Tyvärr gick festivalen i konkurs 2010 och kunde inte fortsätta sin verksamhet. Några av de band som hann uppträda under festivalens pågående på är Babyshambles, Depeche Mode och Infected Mushrooms.

Siesta! I Hässleholm

En liten uppstickare till festival var Siestafestivalen (även kallad Siesta!) i Hässleholm, Skåne. Många festivalbesökare som turnerar Sverige runt startade sin resa här då festivalen var belagd i slutet av Maj. Under åren 2003-2014 var festivalen en relativt lugn och trevlig start på en vild festivalsommar. Siestafestivalen arrangerades av kulturföreningen Markan, och hade som mest runt 10 000 besökare. År 2013 gick det dock inte bra. På grund av ekonomiska orsaker tvingades man ställa in festivalen, biljettförsäljningen var alldeles för dålig. De gjorde ett nytt försök och kom tillbaka med en festival 2014. Men kort efter detta kom ändå beslutet att lägga ner festivalen för gott då föreningen Markan gick i konkurs. Under åren som Siesta! var som störst spelade stora artister på festivalen. Den har bland annat besökts av kända namn som Håkan Hellström, The Hives, Placebo och KoRn.