Mat och festival hör ihop

Mat och festival hör ihop

Genom alla tider har mat och festival varit starkt sammanbundna. Att även blanda in kultur i matfestivaler är något som hör till. Kultur handlar ju delvis om mat. I Sverige anordnas en hel del festivaler med temat mat. Här nedan ska vi nämna några av de största och mest besökta matfestivalerna som man absolut inte får missa om man är en riktig matälskare.

Smaka på Stockholm

Detta är en helt underbar festival som äger rum på sommaren i Stockholm. Här kan man se kända kockar, få i sig ett och annat produktsmakprov och få goodiebags med bland annat Mössa med tryck och eventuellt en och annan ätbar reklamprodukt. Till denna matfestival lockas ibland flera hundra tusen besökare och man får tåla lite trängsel om man vill besöka festivalen.

Smaka på Stockholm brukar pågå i hela sex dagar. Evenemanget äger rum i Kungsträdgården och alla är välkomna. Det krävs inget inträde för att få gå in på festivalområdet. Festivalen anordnas under juni månad och för 2019 gäller datum 5-10 juni. Festivalen bjuder på, utöver möten med kändiskockar och kockdueller, på food trucks med maträtter som du kanske aldrig högt talats om innan. Om vädret tillåter är detta en perfekt dag för att strosa runt, lukta och smaka. Denna matfestival har en lång tradition och den första anordnades redan 1992.

Matfestivalen i Skövde

Kanske är detta årets happening i Skövde. Denna festival anordnas årligen under några dagar i augusti. Den är både för stora och små och det finns massvis med aktiviteter att ta del av i och med evenemanget. Utöver mat kan även musik avnjutas dessa dagar, det brukar vara en hel del band och artister inbokade. Vad gäller maten ligger fokus mycket på närproducerad mat och lokala restauranger. Dagarna brukar vara fyllda av passion och glädje och hela staden lever upp.

Skåne matfestival bjuder till fest

Även denna matfestival anordnas under sommarhalvåret, närmare bestämt är det 8-10 juni som gäller för år 2019. Hit kommer såväl skåningar som utländska och svenska turister för att ta del av och åskåda festivalens alla events. På denna festival äger också den stora grilltävlingen rum. Det är självaste grill-Em och grill-VM som går av stapeln. På festivalen erbjuds en blandning av smakprover men även föreläsningar från företag inom matbranschen. Det hela är en riktigt folkfest och ingen behöver gå hungrig från festen.

Luleå matmarknad

Sist men inte minst finns Luleå matmarknad. Hit åter såklart norrlänningarna men också övriga turister från resterande delar av landet. Temat för festivalen är internationellt. På festivalområdet doftar det allt från curry till rosmarin och inga besökarna brukar vara sena med att provsmaka allt som erbjuds i matväg. På denna festival kan varje besökare få med sig nya spännande recept hem.