Popaganda

Popaganda

Popaganda är så som namnet antyder en festival där tonvikten ligger på pop, och mer specifikt på indiepop. Under 2017 års festival uppträdde till exempel El Perro del Mar, Säkert!, Tove Lo, Oskar Linnros, Joy och The Vaccines.

Festivalen anordnades för första gången år 2002, och höll då till på campusområdet kring Stockholms universitet. Bakom festivalen stod Föreningen Popaganda, som än idag är de som anordnar festivalen. Popaganda fortsatte hållas på universitetsområdet ända fram till 2006, men efter detta upphörde föreningens samarbete med Stockholms studentkår (som hade stött festivalen ekonomiskt). Istället gick Popaganda då ihop med Luger, och i samband med detta flyttade festivalen till Eriksdalsbadets utomhusbad på Södermalm. Det blev ett års uppehåll medan dessa nya parametrar för festivalen reddes ut, men sedan 2008 har Popaganda bjudit på popmusik och annan underhållning vid Eriksdalsbadet varje år.

Festivalarrangörerna har också sett till att ta tillvara på den nya platsen. Ett av de återkommande inslagen i festivalen är nämligen konstsim; på festivalen 2015 uppträdde till exempel Stockholm Konstsim Herr både fredagen och lördagen. Popaganda anordnas vanligtvis under två dagar, i slutet av augusti eller början av september.

Hur roligt det än är att gå på festival, kan man dock känna sig lite slut efter två dagar på ett högljutt festivalområde, omgiven av människor. Då kan det vara skönt att komma hem och slappna av i en skön loungegrupp i trädgården, och bara njuta av tystnaden. Popaganda är ju lite som julafton – man njuter av det extra mycket just för att man bara upplever det en gång om året.

Om du är sugen på att åka på 2018 års upplaga av Popaganda, kommer den att gå av stapeln den 31 augusti till den 1 september. Då kommer du bland annat att kunna se artister som First Aid Kit, Tove Styrke, Sarah Klano och många fler – årets line-up är långt ifrån färdig.