Roskildefestivalen i Danmark

Roskildefestivalen i Danmark

Roskildefestivalen är en festival som arrangeras en gång per år i den danska staden Roskilde. Festivalen grundades år 1971 av en grupp studenter och den har sedan dess ändrat form ett antal gånger. Det var först på 90-talet som man blev kända utanför Danmark och deltagarantalet har sedan dess gjort festivalen till den största i sitt slag i Skandinavien. Festivalen har i regel fler än 100 000 besökare från världens alla hörn, och campingområdet öppnar alltid den sista söndagen i juli. De första banden börjar sedan att spela på torsdagen under den nästkommande veckan. Festivalområdets storlek går att jämföra med 215 fotbollsplaner och det säljs mer än miljon liter öl samt 40 000 liter vin. Endast 4 procent av besökarna kommer från Sverige.

Artister som spelar på festivalen

Nyligen så blev det officiellt att Bruno Mars spelar under 2018 års upplaga av festivalen. Han är en av toppbokningarna och han kommer spela 5 juli på festivalens orangea scen. Sedan tidigare har det också blivit klart att bland annat det svenska metalbandet Watain och den amerikanske rapparen Vince Staples kommer att spela på festivalen. Festivalen kommer släppa ytterligare cirka 150 bokningar inom de närmsta månaderna. Banden kommer spela under 4 dygn där musikinriktningen i vanlig ordning främst är rock, elektronisk dansmusik och hiphop. De allra största bokningarna spelar alltid på den orangea scenen som har en publikkapacitet på hela 60 000 personer. Den nästa största scenen är ett tält som man döpt till Arenan. Tältet har en publikkapacitet på 17 000 personer. Man räknar med att i vanlig ordning sälja slut på biljetterna tidigt vilket gör att den som vill gå inte bör vänta med att införskaffa biljetter. Årets upplaga av Roskilde-festivalen blir den 46:e i ordningen.

Olyckan år 2000

9 dödade och 30 skadade blev resultatet av Pearl Jam’s spelning på festivalen för 17 år sedan. Bara 40 minuter in i konserten så går någonting snett vilket leder till trängsel och ett stort tryck på de som befinner sig längst fram. Ett antal personer ramlar ihop längst fram vid scenen och en del av dessa människor lyckas inte ställa sig upp igen. Trots att bandet vädjar om att folk ska backa och avslutar sin spelning så lyckas man inte förhindra katastrofen. Den här tragiska olyckan har gjort att Roskilde ändrat flertalet säkerhetsåtgärder gällande hur man formerar publiken. Direkt efter olyckan hade man också krismöten gällande festivalens framtid. Säkerhetsåtgärderna man genomförde har gjort att man inte behöver vara rädd när man besöker festivalen. De svenskar som åker bör bara tänka på att skaffa ljudböcker till resan och att ha roligt.